MacedoniŽ | bezienswaardigheden | steden & dorpen | reizen in/naar MacedoniŽ | reisinfo | weer & beste reistijd | links

Het weer in MacedoniŽ

MacedoniŽ heeft een gematigd landklimaat met aangename en warme zomermaanden en koele, soms koude wintermaanden. Met name in de hoger gelegen delen van MacedoniŽ zal de temperatuur in de winterperiode ver onder het vriespunt zakken. Ook tijdens de zomermaanden daalt de temperatuur in de avond en nacht flink. Het is dus niet onverstandig om ook in de zomer een trui of een jasje mee te nemen naar MacedoniŽ.

Ondanks het feit dat er in heel MacedoniŽ een gematigd landklimaat heerst komen er door het land grote klimaatverschillen voor. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in het zuiden van het land een stuk hoger dan de meer noordelijk gelegen delen van het land. Ook in de hoofdstad Skopje liggen de gemiddelde temperaturen iets hoger dan in de andere delen van het land. De plaatsen aan het meer van Ohrid hebben een iets ander klimaat dan de meeste plaatsen in het land. Dit komt door de invloed van het meer. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net iets lager en in de wintermaanden net iets hoger. Het Meer van Ohrid is nog nooit dichtgevroren.

MacedoniŽ bezienswaardigheden

MacedoniŽ is een land met een prachtige natuur, fraaie bezienswaardigheden en mooie dorpen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien hotspots voor MacedoniŽ samengesteld:
MacedoniŽ bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

Doordat MacedoniŽ een gematigd landklimaat heeft kunnen de winter- en zomertemperaturen redelijk ver bij elkaar vandaan liggen. Omdat het klimaat van MacedoniŽ ook nog beÔnvloed wordt door de Middellandse zee en de Zwarte zee is dit verschil minder groot dan meer landinwaarts gelegen landen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de dertig graden Celsius. Met regelmaat komen er in het zuidelijke deel in de hoofdstad Skopje temperaturen voor van ver boven de dertig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier zelfs boven de veertig graden Celsius uitkomen.

De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt net iets boven het vriespunt. Tijdens de avond en nacht zal de temperatuur langzaam onder het vriespunt zakken. De nachten in de winterperiode kunnen behoorlijk koud zijn met een gemiddelde temperatuur van min vijf graden Celsius.

Regen en onweer

Het kan met regelmaat behoorlijk hard regenen in MacedoniŽ. Vaak gaat dit gepaard met stevige onweersbuien. Doordat MacedoniŽ een behoorlijk bergachtig landschap heeft is het vaak moeilijk te voorspellen waar de buien en de onweersstormen precies huis gaan houden. Het kan dus voorkomen dat je heerlijk op een terrasje zit terwijl je aan de andere kant van de berg het onweer tekeer ziet gaan.

De gemiddelde neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld, alleen tijdens de vroege zomermaanden en laatste maanden van het jaar ligt de gemiddelde neerslag iets hoger. Gemiddeld genomen ligt de jaarlijkse neerslag in MacedoniŽ een stuk lager dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Zomer in MacedoniŽ

De zomerperiode in MacedoniŽ staat bekend als zeer aangenaam en met name de plaatsen aan het meer van Ohrid en aan het Prespameer zijn geliefde vakantiebestemmingen. Deze meren hebben in deze periode een koelend effect op het klimaat in MacedoniŽ. Hierdoor is aan deze meren in tegenstelling tot de meer inlands gelegen plaatsen nog steeds aangenaam vertoeven. Op de momenten dat het toch te warm wordt kun je altijd een frisse duik nemen in het meer. Beide meren hebben door hun behoorlijke diepte (Meer van Ohrid 296 meter en het Prespameer 56 meter) bijna het gehele jaar dezelfde temperatuur. In de zomermaanden zal de temperatuur aan de oever echter wel enkele graden hoger liggen dan midden op het meer. De gemiddelde temperatuur van de meren ligt rond de 17 graden Celsius.

Sneeuw

Tijdens de wintermaanden zijn de hogere delen van MacedoniŽ compleet bedekt met sneeuw. Hierdoor zijn er in MacedoniŽ op meerdere plaatsen skigebieden te vinden. Als het sneeuwt in MacedoniŽ dan wordt het dagelijkse leven er behoorlijk door ontregeld. Veel van de wegen zijn dan onbegaanbaar. Daarnaast komt het met regelmaat voor dat delen van het land zonder elektriciteit komen te zitten.
Op de hoogste toppen van de verschillende gebergtes die door MacedoniŽ lopen blijft de sneeuw soms tot juni liggen. Deze sneeuw zorgt ervoor dat deze toppen voor diverse activiteiten onbereikbaar zijn.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 -6 2 uur 10 dagen 55 mm n.v.t.
februari 4 -4 3 uur 9 dagen 48 mm n.v.t.
maart 7 -1 4 uur 10 dagen 53 mm n.v.t.
april 12 2 6 uur 11 dagen 68 mm n.v.t.
mei 18 8 7 uur 9 dagen 70 mm n.v.t.
juni 24 11 8 uur 6 dagen 51 mm n.v.t.
juli 25 13 9 uur 5 dagen 46 mm n.v.t.
augustus 26 12 9 uur 6 dagen 48 mm n.v.t.
september 22 9 7 uur 7 dagen 42 mm n.v.t.
oktober 14 5 5 uur 8 dagen 57 mm n.v.t.
november 5 -1 3 uur 12 dagen 69 mm n.v.t.
december 2 -5 2 uur 13 dagen 73 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Bovenstaande klimaattabel is een gemiddelde voor MacedoniŽ. Wil je gedetailleerde klimaatinfo over verschillende plaatsen in MacedoniŽ, bezoek dan klimaatinfo MacedoniŽ.

Beste reistijd

De beste periode om een bezoek te brengen aan MacedoniŽ is tijdens de zomermaanden. Gedurende deze periode verblijven de meeste toeristen in het land. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan het land verblijven in de buurt van het Meer van Ohrid. De regio rond het meer is in deze periode in zijn geheel ingericht op het verzorgen van toeristen. Ook de meer inlands gelegen plaatsen zien de meeste toeristen in deze periode. Wie in alle rust van het prachtige Macedonische landschap wil genieten kan het beste tijdens de vroege zomermaanden een bezoek brengen aan het land. Tijdens deze periode is de natuur van MacedoniŽ op zijn mooist.

Meer info over MacedoniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over MacedoniŽ:
MacedoniŽ informatie
MacedoniŽ informatie
MacedoniŽ tips
MacedoniŽ weer & klimaat
bijzondere plaatsen in MacedoniŽ
mooiste dorpjes in MacedoniŽ

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy